Feedback – Vad tycker du om sajten?
Vad tycker du?

Sensus digitala verktygslåda är i ständig utveckling. Vi skruvar på form, funktion och fyller hela tiden på med nytt innehåll.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid och även om vi inte alltid återkopplar (beroende på belastning) så läser vi alltid allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!

Senast uppdaterad 

2022-04-19

SENSUS DIGITALA VERKTYGSLÅDA

Hybridmöten - bra att tänka på

Vi har här samlat några grundläggande tips som kan hjälpa dig att skapa ett jämlikt och inkluderande hybridmöte.

Skriv ut / Spara PDF
Visa online

Behöver du en PRO-licens för Zoom?

Vissa cirklar och verksamheter behöver full licens för att slippa de begränsningar som ett gratiskonto kommer med. I Sensus omställningsstöd finns det möjlighet för cirkelledare att få en egen fullversion-licens för Zoom.

Kom i kontakt med oss

Det viktigaste att tänka på när du ska ordna ett hybridmöte, är att alla deltagare ska kunna delta på lika villkor. En bra regel är att tänka att alla deltagare ska kunna se, synas, höra och höras. På så sätt skapar du ett jämlikt och inkluderande möte.

Alla ska se och synas, alla ska höra och höras!

Här har vi samlat några tips för dig som ska anordna ett hybridmöte:

 • Förbered dig. Gör gärna ett detaljerat körschema. Tänk igenom innan vad du ska göra och vilka utmaningar det kan innebära. Kanske behöver du till exempel skicka ut material innan. Tänk på att ju större mötet är, desto mer förberedd och strukturerad behöver du vara (precis som rena, fysiska möten!).
 • När du gör ditt körschema, tänk på att saker, exempelvis förflyttningar, tar olika lång tid i det fysiska och i det digitala rummet. Utgå från det fysiska rummet, som ofta tar längst tid.
 • Testa tekniken innan mötet.
 • Testa även dina metoder innan mötet. Tänk igenom varje metod och reflektera över hur de olika momenten kommer att fungera i det digitala respektive det fysiska rummet. En utmaning med att ha både fysiska och digitala deltagare är att en metod inte alltid fungerar lika bra, eller på samma sätt, på båda platserna. Många metoder går dock att göra digifysiska med enbart små förändringar.

  OBS. Tänk på att dina justeringar kan medföra att metodens syfte förändras något. En fyra-hörn-övning till exempel, som är tänkt att göras i det fysiska rummet, går utmärkt att justera så att den passar i ett digitalt möte genom att använda omröstningar istället för att deltagarna ska placera sig i rummet. Du bibehåller då möjligheten att värdera en fråga, men deltagarna går miste om möjligheten att resa sig upp och röra på sig.
 • Det kan vara bra att vara två mötesvärdar i det fysiska rummet, en som ansvarar för det som händer i det fysiska rummet, och en som fokuserar på deltagarna i det digitala rummet. Den digitala mötesvärden kan även agera 'brygga' mellan det fysiska och det digitala rummet och ansvara för tekniken. Vid större möten kan det behövas ytterligare personer som delar på dessa roller.
 • Om någon presentatör vill använda sin egen dator för en presentation kan den digitala värden ha samma presentation i en annan dator och dela skärm i det digitala rummet. Ett ännu bättre sätt är att presentatörens dator också går med i mötet (men stänger av ljud/bild) och delar presentationen in i mötet.
 • Om ni är flera som ska föredra under mötet kan det (precis som för rena, fysiska möten) vara en bra idé att lägga allas presentationer på rad i ett gemensamt dokument. På så vis undviker ni att efter varje talare behöva leta efter dokument i datorn eller på olika usb-stickor.
 • Tänk på att ha en bra lösning för alla i mötet. Om du till exempel ska dela ut material eller andra dokument under mötets gång, behöver dessa finnas både i fysiskt och digitalt format.
 • Dela enbart din presentation när den behövs. Det är lättare att vara engagerad och närvarande framför en rörlig bild. En rubrikbild behöver oftast bara synas i 15-20 sekunder. Om din bild innehåller mycket information, låt den synas medan ni pratar om innehållet men avsluta sedan skärmdelningen.
 • Rikta kameran mot personen som föredrar.
 • Säkerställ att alla som är med på mötet syns för varandra, oavsett om de deltar fysiskt eller digitalt. Om det är möjligt, rikta kameran så att alla som deltar fysiskt syns tydligt. Det är mycket trevligare att se ansikten än en grupp på avstånd.

Senast uppdaterad 

2022-04-19

Missa inte vår distansverksamhet!

På sensus.se hittar du massor av cirklar och kurser som går att delta i på distans.

Kika i våra andra kategorier

Verktygslådan består av flera kategorier med olika material – det är bara rota runt!

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome