Feedback – Vad tycker du om sajten?
Vad tycker du?

Sensus digitala verktygslåda är i ständig utveckling. Vi skruvar på form, funktion och fyller hela tiden på med nytt innehåll.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid och även om vi inte alltid återkopplar (beroende på belastning) så läser vi alltid allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!

Senast uppdaterad 

2021-09-03

SENSUS DIGITALA VERKTYGSLÅDA

Körövning på andra sätt

Många körledare och körer funderar nu på hur de ska fortsätta med sin verksamhet och samtidigt följa Folkhälsomyndigheternas råd. Här samlar vi tips på hur du kan hålla igång på alternativa sätt.

Skriv ut / Spara PDF
Visa online

Behöver du en PRO-licens för Zoom?

Vissa cirklar och verksamheter behöver full licens för att slippa de begränsningar som ett gratiskonto kommer med. I Sensus omställningsstöd finns det möjlighet för cirkelledare att få en egen fullversion-licens för Zoom.

Kom i kontakt med oss

Kören är en plats för skapande och lärande, men också en plats för sociala möten för väldigt många människor. Att hitta alternativa sätt att fortsätta arbeta och träffas är viktigt, inte minst just nu. Hur du väljer att göra beror förstås på det aktuella läget och bestämmelser som råder just där du bor och verkar. Körsångarnas ålder och tillgång till digitala verktyg spelar också in.

Sensus grundhållning är att följa ansvariga myndigheternas rekommendationer. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har i juni 2021 presenterat sin plan för avveckling av de restriktioner som gällt under pandemin. Vår avsikt är att försiktigt öppna upp verksamhet med fysiska träffar i samma takt som pandemirestriktionerna avvecklas. Prata med din lokala kontaktperson i Sensus för att få information om hur fysiska möten kan genomföras.

Från och med 1 september 2021 har Folkhälsomyndigheten tagit bort de speciella rekommendationerna för körsång som fanns tidigare. Nu gäller samma rekommendationer som för annan fritidsverksamhet. Läs mer om det på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Kör med fysiska möten – för friska personer

Enligt Studieförbundens riktlinjer ska verksamheten ske digitalt om det är möjligt. Är det inte möjligt av olika skäl kan det ändå ske fysiska sammankomster om en riskanalys säger att det är säkert. En riskanalys för just din verksamhet kan du göra på folkhälsomyndigheten.se.

Här är några konkreta tips om hur ni kan träffas och samtidigt minska risken för smittspridning.

Körövning inomhus i stor och väl ventilerad lokal

 • Sjung i mindre grupper och kortare tid. Dela t ex kören i två delar och låt dem repetera halva tiden var.
 • Stå i ring längs väggarna för att ge sångarna stöd med hjälp av akustiken. Körledaren som står i mitten kan då behöva en mikrofon för att alla ska kunna höra instruktionerna.
 • Låt delar av kören repetera i lokalen, filma och sänd repetitionen via sociala medier så att de som är hemma kan sjunga med.
 • Hoppa över fikapausen, eller ta den utomhus med egen medhavd matsäck.

Körövning utomhus

 • Om det är möjligt, stå med en vägg bakom ryggen så blir ljudet bättre.
 • Är det svårt att höra varandra kan man prova att stå i en cirkel och sjunga inåt.
 • I övrigt gäller samma som när man övar inomhus.

Barnkör

Sånglekar och rytmikövningar i en park eller liknande.

Sånglektioner

Passa på att ge körsångarna lektioner i små grupper.

Lärande i rörelse

Att gå ute tillsammans är också en bra form för lärande genom samtal och reflektion. Du kan läsa mer om detta i artikeln Ta med folkbildningen ut som finns i Sensus digitala verktygslåda. Längre ner i detta dokument hittar du även exempel på ämnen att utgå ifrån under vandringen.

Öva kör på internet

Det finns många sätt att mötas via videomötessystem på internet. Dessa går utmärkt att använda till samtal. Svårare är att hitta ett verktyg som fungerar bra för att musicera tillsammans. Det stora problemet är att ljudet fördröjs och att sången inte blir samtidig. Dock kan man lyssna på körledaren som sjunger och spelar och själv sjunga till med sin egen mikrofon avstängd.

Du hittar tips om digitala videomötessystem i Sensus digitala verktygslåda.

Sända konsert eller repetera live på Facebook

Om ni har kommit fram till att hela eller delar av kören kan träffas, och ni vill göra en konsert eller repetition som andra ska kunna titta på, kan ni göra detta på Facebook. Läs mer om hur man gör i artikeln Kom igång med live-streaming på Facebook som finns i Sensus digitala verktygslåda.

Kör-relaterade ämnen för möten på nätet

Körsång är som bekant mycket mer än att sjunga. Har ni inte möjlighet att sjunga tillsammans, passa på att träffas på nätet för att lära, prata och reflektera över sådant ni sällan hinner med under normala omständigheter. Här kommer ett antal förslag på ämnen och studiematerial som relaterar till körsång.

 • Musikteori
 • Sångteknik, t ex Anti-Aging för rösten
 • Musikhistoria  
 • Språk – t ex latin eller annat vanligt eller aktuellt sångspråk
 • Textanalys – vad sjunger vi om just nu?
 • Fördjupning av tonsättare eller textförfattare
 • Marknadsföring
 • Föreningsutveckling – sensus.se/studiematerial/vax-i-ditt-uppdrag
 • Psalmernas väg, studiehandledning – sensus.se/studiematerial/psalmernas-vag
 • Små sånger om stora ord - sensus.se/studiematerial/sma-sanger-om-stora-ord/
 • Arrangörskunskap – arrangera konserter, körresor med mera
 • Scenisk framställning – hur ser vi egentligen ut när vi sjunger? Förmedlar vi det vi sjunger om? Hur vill vi se ut och uppfattas? Böcker om scenisk kör.
 • Interna reflektioner: Varför sjunger jag i kör, och just denna kör? Vad har jag för mål med mitt sjungande? Vad har kören för mål? Vilka gemensamma spelregler vill vi ha för att alla ska trivas?

Hålla igång på egen hand

Om det är svårt att få till både fysiska och digitala träffar kan körsångarna hålla igång så gott det går på egen hand, eller i mindre grupper. Det finns flera verktyg för detta.

ScorX

ScorX är ett verktyg med professionellt inspelade stämmor. ScorX är gratis för körer som samarbetar med Sensus, upp till 12 sånger per termin. Där finns över 1000 inspelade körverk att öva till. Ta kontakt med Sensus där du bor om du behöver hjälp.

Läs mer och se instruktionsfilmer på scorx.org.

We are voice

We are voice är ett verktyg med både många förinspelade körverk, men också med funktionen att själv spela in stämmor.

Läs mer på wearevoice.se

Chorus class

Chorus class är ett annat verktyg där du kan spela in stämmor och öva. Att spela in på egen hand är helt gratis. Du behöver ett PRO-konto för att bjuda in andra körsångare att öva med dina låtar.

Läs mer på chorusclass.se.

Körakademin

Körakademin är en gratis folkhögskolekurs på nätet där du lär dig musikteori, sångmetodik med mera på nätet.

Läs mer på Mellansels folkhögskola, mfhs.se/korakademin.

Länkar för mer tips

Choral online resource list

En gemensam lista som kontinuerligt fylls på av massor av körledare och musiklärare i Europa. Google Docs.

Distansundervisning Kulturskola Sverige

En Facebookgrupp där du kan ställa frågor och få tips som handlar om distansundervisning inom speciellt estetiska ämnen. Facebook.com/groups.

Distansundervisning i Sverige

Facebookgrupp om distansundervisning. Facebook.com/groups.

Körledare

En generell Facebookgrupp för körledare i Sverige, men där dessa frågor är extra mycket på tapeten just nu. Facebook.com/groups.

Senast uppdaterad 

2021-09-03

Missa inte vår distansverksamhet!

På sensus.se hittar du massor av cirklar och kurser som går att delta i på distans.

Kika i våra andra kategorier

Verktygslådan består av flera kategorier med olika material – det är bara rota runt!

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome