Feedback – Vad tycker du om sajten?
Vad tycker du?

Sensus digitala verktygslåda är i ständig utveckling. Vi skruvar på form, funktion och fyller hela tiden på med nytt innehåll.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid och även om vi inte alltid återkopplar (beroende på belastning) så läser vi alltid allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!

Senast uppdaterad 

2021-04-28

SENSUS DIGITALA VERKTYGSLÅDA

Guide för att ladda upp video på Youtube

Filmer och videos blir mer och mer vanliga i alla sammanhang men är samtidigt ett otympligt format då det ofta blir väldigt stora filer. Här visar vi hur du laddar upp och delar en Youtube-video.

Skriv ut / Spara PDF
Visa online

Behöver du en PRO-licens för Zoom?

Vissa cirklar och verksamheter behöver full licens för att slippa de begränsningar som ett gratiskonto kommer med. I Sensus omställningsstöd finns det möjlighet för cirkelledare att få en egen fullversion-licens för Zoom.

Kom i kontakt med oss

Filmer, klipp och videos – alla tre namn på ett medium som fortsätter att växa i användning. Korta klipp är ofta hanterbara i storlek medan längre videor och filmer snabbt växer i storlek. Små filer går att dela på många sätt, medan stora filer kräver att du använder fildelningstjänster eller i videoformatets fall hellre videodelningstjänster.

Det finns många tjänster för att ladda upp och dela videor, och de största plattformarna (förutom sociala medier-tjänster för kortare klipp) är Vimeo och Youtube. I denna artikel fokuserar vi på Youtube, men principen är ungefär densamma på Vimeo och andra liknande tjänster.

Det finns många fördelar med att ladda upp sin video på exempelvis Youtube, framförallt att det blir lättare att dela och visa videon för andra jämfört med att skicka runt en stor fil.

Skaffa ett gratiskonto

För att kunna ladda upp på Youtube krävs det att du har ett gratis Google-konto, ett konto som oftast slutar på @gmail.com. Om du redan har ett, är det bara att surfa till youtube.com och klicka på Logga in i det övre högra hörnet (dator) och logga in. Om du inte har ett hittar du en "Skapa konto" på samma sida som du loggar in. Det går snabbt att skaffa ett konto.

Vem ska kunna se det du laddar upp?

Framförallt är det en sak som blir extra viktig att ha koll på när en video laddas upp: integritets- och sekretessinställningar. Vi kallar detta för synlighetsinställningar.

Ett uppladdat klipp på Youtube kan ha tre olika inställningar för synlighet: 

  • Offentlig: Videon kan enbart visas för dig själv samt de Google-konton som videon är delad till via personlig inbjudan.
  • Privat: Videon kan enbart visas för de Google-konton som videon är delad till, inkl. dig själv.  
  • Olistad: Videon kan visas för alla som har länken till videon men är inte sökbar via Youtube, Google eller andra sökmotorer.

Läs mer om de olika synlighetsinställningarna i denna guide hos Google.

Steg för steg guide för att ladda upp

I Googles egen steg-för-steg-guide kan du på svenska läsa hur du går till väga för att ladda upp en video på Youtube.

Du hittar guiden här.

Senast uppdaterad 

2021-04-28

Missa inte vår distansverksamhet!

På sensus.se hittar du massor av cirklar och kurser som går att delta i på distans.

Kika i våra andra kategorier

Verktygslådan består av flera kategorier med olika material – det är bara rota runt!

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome