Feedback – Vad tycker du om sajten?
Vad tycker du?

Sensus digitala verktygslåda är i ständig utveckling. Vi skruvar på form, funktion och fyller hela tiden på med nytt innehåll.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid och även om vi inte alltid återkopplar (beroende på belastning) så läser vi alltid allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!

Senast uppdaterad 

2021-09-15

SENSUS DIGITALA VERKTYGSLÅDA

Få tekniken att fungera i dina videomöten

För att ett videomöte ska fungera bra är det flera saker att tänka på innan mötet börjar. Här går vi igenom några saker.

Skriv ut / Spara PDF
Visa online

Behöver du en PRO-licens för Zoom?

Vissa cirklar och verksamheter behöver full licens för att slippa de begränsningar som ett gratiskonto kommer med. I Sensus omställningsstöd finns det möjlighet för cirkelledare att få en egen fullversion-licens för Zoom.

Kom i kontakt med oss

Internet

En bra internetuppkoppling är en förutsättning för bra videomöten. Har du ett sämre wifi (trådlöst nätverk), att det ibland är långsamt eller att du ibland tappar kontakten när du surfar, så kommer videomötet också fungera sämre. Ett tips är att ansluta din dator med en nätverkssladd och stänga av wifi på din dator.

Har du ett långsamt internet eller om ni är många som delar på en sämre förbindelse kan det hjälpa att stänga av kameran, att du inte visar din bild i mötet.

Ett tips är också att du tillfälligt ringer in till mötet. Flera system erbjuder möjligheten att ringa in vilket också kan vara bra om du inte hinner fram till mötet i tid eller är på en plats utan dator.

Ljud

Fungerande ljud är mycket viktigt för ett bra möte. Använd ett headset så du hörs bra och så att andra ljud från rummet inte stör de övriga deltagarna. Utan headset får du ofta problem med ljudet. Vi kan rekommendera ett headset som heter Sennheiser PC-8 som du ansluter via USB.

Sitter ni flera personer i ett rum, måste ni ha någon form av gemensam mikrofon och högtalare. Det fungera inte bra att använda datorns inbyggda mikrofon och högtalare då. Några exempel på lösningar för detta är Sennheiser SP20 och Jabra Speak 510. De är dock ganska dyra, men väl värt om ni planerar flera möten.

Tänk på att alltid stänga av din mikrofon när du inte talar.

Kamera

Ofta är kvalitén på datorns inbyggda kamera tillräcklig. Bra ljud är mycket viktigare.

Om du använder mobilen för ett videomöte så är det bra om du är uppkopplad på ett trådlöst nätverk (wifi). Alla videomöten använder mycket datatrafik, så surfpotten förbrukas snabbare.

Tänk på

Ett tips är att du i god tid innan mötet provar din utrustning. Anslut ditt headset innan du startar mötet. Kolla att internet och ljudet fungerar i headsetet, till exempel genom att öppna ett Youtube klipp. När du startar videomötet får du i de flesta fall upp en meny där du kan välja ljudenhet och kan testa ljudet. När du provat att utrustningen fungerar, går du in i själva mötesrummet.

Om du ändå inte får ljudet att fungera kan du testa att starta om datorn med headsetet anslutet. Du kan också behöva kolla datorns ljudinställningar. Ibland kan olika installerade videomöten störa varandra, testa att avinstallera de du inte använder.

Det kan ta ett tag och flera försök innan du känner dig helt trygg med det tekniska i digitala möten. Så ge inte upp om det kändes krångligt eller svårt första gångerna – prova igen!

Senast uppdaterad 

2021-09-15

Missa inte vår distansverksamhet!

På sensus.se hittar du massor av cirklar och kurser som går att delta i på distans.

Kika i våra andra kategorier

Verktygslådan består av flera kategorier med olika material – det är bara rota runt!

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome